Elon Musk, eigenaar van SpaceX én Tesla, vestigt met een groteske PR-stunt de wereldwijde aandacht op zowel zijn nieuwste ruimtespeeltje als zijn nieuwste auto. De excentrieke Musk stuurde zijn eigen Tesla Roadster namelijk de ruimte in, bovenop een van zijn raketten.

Min of meer toevallig volgde ik die lancering vanaf Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida dinsdagavond (Nederlandse tijd) live via de computer; en spectaculair was het. Onder luid gejuich liet SpaceX een rode Tesla Roadster cabrio om de aarde cirkelen en de bedoeling is dat het voertuig Mars gaat bereiken. De auto werd bestuurd door Starman, een dummy die doet denken aan Top Gear’s The Stig. Op een schermpje op het dashboard stonden de woorden ‘Don’t Panic’ en David Bowie’s ‘Space Oddity’ schalde door de speakers.

“Bij de lancering van nieuwe raketten werd tot nu toe altijd staal en beton gebruikt als proeflading. Wij hebben gekozen voor een lading die ons een goed gevoel bezorgt, een Tesla,” aldus Musk.

De auto gaat toch vooral als marketinginstrument mee op ruimtereis. Waar de missie eigenlijk om draait is het bereiken van Mars met de Falcon Heavy-raket, wat Musks wens om ruimtetoeristen op Mars af te zetten dichterbij brengt. Overigens zit ‘m het meest vernieuwende in deze missie vooral in de Falcon Heavy zelf die, in drie delen, terugkeert naar de aarde. Via social media bouwde Musk de spanning voor de lancering op.